Vad är genever egentligen?

Då delar av familjen är från Belgien, har genever fått en naturlig plats bland våra drycker. Men vad är egentligen genever och hur använder man denna dryck? Jag måste erkänna att jag tidigare inte hade någon klar bild av vad genever är – trodde nog mest att det var någon sorts gammaldags brännvin. Visst är det ett destillat, men också så mycket mera!

(Klicka på bilden för att se stor bild)

Genever kommer ursprungligen från Holland på 1500-talet och användes först som medicin. Engelska soldater tog den med sig hem och i England utvecklades en variant av genever, nämligen gin. Den mer ursprungliga genever är fortfarande mycket populär i Holland, Belgien delar av Frankrike och Tyskland. Produkten är också ursprungsskyddat och det är bara destillat som tillverkas enligt speciella recept och metoder i Belgien, Holland och två provinser i vardera Frankrike och Tyskland, som får kallas genever.

Den klara Genevern, som också är den mest kända, är ett hög-procentigt, enbärskryddat destillat. Det finns två grundsorter – Oude (old/gammal) och Jonge (young/ung). Detta har INTE med åldern att göra, utan grund-recept och tillverkningsmetod. De enskilda destillerierna har sedan sina egna recept och på så sätt sina varianter på sin ”Jonge” och ”Oude” genever. Dessa sorter är utmärkta som snaps och passar speciellt bra till sill. Lagrade sorter, typ Filliers Pure & Rare, dricker man också efter maten, på samma sätt som Grappa. Jonge genever är också en mycket bra drinkbas!

Frukt-genever är en lite svagare variant av genever, som är baserad på genever, frukt eller fruktjuice. I Belgien severas ofta frukt-genever som en aperetif, men många fungerar utmärkt som snaps och i drinkar!

Cream-genever är ljuvliga, lena likörer, som smakar fantastiskt efter maten, med eller utan kaffe. De är också väldigt användbara som smaksättare i efterrätter.

december 7th, 2010 Tags:

Kommentera